تئوری رنگ شناسی چیست؟ آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم آن.
آیا تابهحال درمورد مبحث تئوری رنگشناسی شنیدهاید؟ آیا میدانید دانش رنگشناسی با مشاغل دنیای مد مانند طراحی لباس، استایلینگ و… چه ارتباطی دارد؟ تا چه میزان با اصطلاحات مرتبط با آن آشنا هستید؟ در حال حاضر تئوری رنگ شناسی مد یکی از مباحث بسیار مهم و پایهای فشن است که در طراحی و تولید انواع لباس، کفش، کیف و محصولات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. رنگها میتوانند به طرحها روح تزریق کنند و یا آنها را بیروح جلوه دهند و سبب به فروش نرفتن محصولات شوند.
یک طراح باید بداند کدام رنگها در کنار هم به زیبایی قرار میگیرند و صنعت مد از چه اصطلاحات رنگشناسی برای ترکیب آنها در کنار یکدیگر استفاده میکند. دانستن نحوه استفاده از تئوری رنگ شناسی بسیار مهم است! این کار به راحتی با شناخت چرخه رنگ امکانپذیر است. برای انجام این کار فقط چند نکته اصلی برای یادگیری وجود دارد که میتوانید بلافاصله هنگام لباس پوشیدن هر روز از آنها استفاده کنید. پس اگر علاقهمند به شناخت رنگها و چگونگی استفاده از آنها در کار و حتی زندگی روزمره خود هستید؛ به هیچ وجه مطالعه این مقاله را از دست ندهید!
تئوری رنگ شناسی مد چیست؟
تئوری رنگ در مد، مجموعه دستورالعملهایی است که باعث میشود؛ طرحها به واسطه رنگهایشان جلب نظر کنند. طراحان مد معمولا از یک چرخه رنگ برای انتخاب رنگ طرحهای خود استفاده میکنند. تئوری رنگ در طراحی مد از مفاهیم بسیار اساسی است. زیرا ترکیببندی آنها در کنار هم از لحاظ بصری، نحوه ساخت رنگهای خاص و تعامل با آنهایی که در دنیای مد با استفاده از واژگان رنگی صحیح انجام میشوند؛ بسیار مهم است.
تشخیص اینکه چگونه رنگها بر ذهن انسانها تأثیر میگذارند، مهارت بسیار مفیدی است که طراحان میتوانند آن را بیاموزند و برای مشتریان به کار ببرند. برای مثال افزایش رنگ یا کنتراست آن ممکن است یک زیباییبصری کاملا منحصربهفرد ایجاد کند. البته تنوع فرهنگی میتواند این تأثیرات را تقویت کند، برای مثال رنگی که در یک جامعه نماد شادی و نشاط است، ممکن است در جامعه دیگر نشاندهنده غم و اندوه باشد.
تاریخچه تئوری رنگ شناسی مد
ارسطو اولین تئوری ثبت شده در مورد رنگ را ایجاد کرد و ادعا کرد که این رنگها توسط خدایان و به عنوان پرتوهای نور الهی فرستاده شده است. او پیشنهاد کرد که همه رنگها از سفید و سیاه تشکیل شدهاند و با چهار عنصر زندگی یعنی آب، هوا، زمین و آتش مرتبط هستند. بیش از 2 هزار سال، نظریههای ارسطو در مورد رنگ رایج بود تا اینکه نیوتن نظریه جدیدی عنوان کرد. او نشان داد که نور سفید خالص از هفت سایه مختلف تشکیل شده است که در رنگین کمان دیده میشود. نیوتون با طبقهبندی رنگها به روشی ساختاریافته، آنها را به سه گروه تقسیم کرد. این سه گروه عبارتند از:
اصلی: به دلیل اینکه نمیتوان رنگهای اصلی یا اولیه را با ترکیب کردن رنگهای دیگر به دست آورد، به این اسم نامگذاری شدهاند.
فرعی ثانویه: آنها از ترکیب دو رنگ اصلی (نارنجی= قرمز+زرد، سبز =آبی+زرد، بنفش=قرمز+آبی) به وجود میآیند.
میانه: رنگهای میانه زمانی ایجاد میشوند که یک رنگ ثانویه را با یک رنگ اصلی ترکیب کنند. در چرخه رنگ RYB، قرمز-نارنجی، زرد-نارنجی، زرد-سبز، آبی-سبز، آبی-بنفش و قرمز-بنفش رنگهای درجه سوم هستند.
چرخه رنگ شامل سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی است. بنفش، سبز و نارنجی رنگهای فرعی هستند که از ترکیب رنگهای اصلی با هم ایجاد میشوند. رنگهای میانه از ترکیب رنگهای اصلی و فرعی با هم ایجاد میشوند: آبی-سبز، زرد-سبز، زرد-نارنجی، قرمز-نارنجی، قرمز-بنفش و آبی-بنفش. چرخه رنگ از این 12 رنگ تشکیل شده است و در تئوری رنگ شناسی مد بسیار استفاده میشود.
اصطلاحات تئوری رنگ شناسی
رنگهای گرم: قرمز، نارنجی و زرد و همچنین ترکیب این سه رنگ، رنگهای گرمی هستند. رنگ شعلههای آتش، برگهای پاییزی، غروب و طلوع خورشید نیز این رنگها را یادآوری میکنند. آنها پیامآور انرژی، سرزندگی و شادابیاند. رنگهای گرم از ترکیب یک رنگ گرم با یک رنگ سرد تولید نمیشوند. قرمز و زرد هر دو رنگهای اولیه هستند که رنگ نارنجی به عنوان ترکیب آنها (رنگ ثانویه) است.
رنگهای سرد: سبز، آبی و بنفش نمونههایی از رنگهای سرد هستند که در مقابل رنگهای گرم تا حدودی خاموشتر و کمتوانتر هستند. رنگ شب، آب و خاک را تداعی میکنند و معمولاً آرامبخش و محافظتکننده هستند. آبی تنها رنگ سرد از دسته اصلی است. بنابراین رنگهای باقیمانده از ترکیب آبی با رنگهای گرم تشکیل میشوند.
رنگهای مکمل: رنگهای مکمل دقیقاً در مقابل یکدیگر در چرخه رنگ قرار دارند. این رنگها با یکدیگر تضاد دارند. از اینرو وقتی در کنار هم قرار میگیرند؛ یکدیگر را پرجنبوجوشتر نشان میدهند. برای مثال زرد و بنفش، سبز و قرمز، آبی و نارنجی، آبی-سبز و قرمز-بنفش از رنگهای متضاد هستند.
هارمونی رنگ: هماهنگی یا هارمونی رنگ به ترکیب رنگهایی اشاره دارد که برای چشم جذاب هستند و احساس تعادل بصری بیشتری را ارائه میدهند. طرحهای رنگی، مکمل و آنالوگ بخشی از طراحی مد تئوری رنگ هستند و معمولاً هماهنگ در نظر گرفته میشوند. با این حال، از آنجایی که واکنش افراد به رنگها بر اساس سلیقه و تعاملات فردی متفاوت است؛ هیچ رنگی به اتفاق آرا برای ایجاد هماهنگی وجود ندارد.
چگونه میتوانیم یک پالت رنگی برای مجموعهای ایجاد کنیم؟
-
تحقیق در مورد تئوری رنگ و ترندهای مد.
-
انتخاب ترکیب رنگهایی برای مجموعه.
-
ایجاد گزینههای رنگی با استفاده از ابزارهای CAD یا طراحی با دست.
-
مطابقت رنگها با توجه به استانداردها.
-
با تیم خود رنگهای ساخته شده را بررسی کنید و مطمئن شوید که از همان راهنمای پنتون یا استاندارد رنگی دیگر استفاده میکنند.
-
با تامینکننده خود تماس بگیرید تا با توجه به پالت رنگی انتخابی، کالیتههای آزمایشگاهی را برای شما ایجاد کند. به خاطر داشته باشید که تکمیل این فرآیند ممکن است حدود دو هفته طول بکشد.
-
بررسی و تایید کالیتههای آزمایشگاهی.
هدف از طی کردن این پروسه، به دست آوردن یک نمونه کاربردی با توجه به دیدگاه طراحی شما است. پس از آن پالتهای رنگی خود را میسازید و در نهایت فرآیند تولید را آغاز میکنید.
و در انتها…
در این مقاله سعی کردیم اطلاعات پایهای و اساس تئوری رنگشناسی مد را برای شما بیان کنیم. اکنون میتوانید با استفاده از آنها طراحی خود را شروع کنید. علاوهبراین با دانشی که در این حوزه به دست میآورید؛ توانایی این را دارید که در حوزه استایلینگ نیز از آن استفاده کنید. یکی از بهترین راهها برای کسب اطلاعات بیشتر در تئوری رنگها، تمرین ترکیب آنها و آزمایش و لذت بردن از ایجاد رنگها است. اگر علاقهمند به شناخت بیشتر مبحث رنگشناسی مد هستید؛ نیاز دارید در دورههای رنگشناسی حرفهای شرکت کنید. مدرسه مد زارع یکی از بهترین دورههای این حوزه را به دو شکل حضوری و غیرحضوری برگزار میکند. اگر تمایل به یادگیری این حرفه جذاب و هیجانانگیز دارید؛ پیشنهاد ما به شما شرکت در دوره رنگشناسی مدرسه مد زارع است.
امتیاز 2.67 از 9 رای
دیدگاهتان را بنویسید