خیاطی و طراحی لباس
از جمله سوالاتی که این روزها زیاد شنیده میشود:
آیا طراح لباس باید خیاطی بلد باشد؟
آیا خیاطی با موفقیت در رشتهی طراحی لباس ارتباطی دارد؟
اول کدلم زمینه را باید یادگرفت؟ طراحی لباس یا طراحی دوخت(خیاطی)؟
اصلا طراحی لباس با طراحی دوخت یا خیاطی ارتباطی دارد؟
بسیاری از افراد بر این باورند که طراحی لباس با طراحی دوخت یا خیاطی ارتباطی ندارد، زیرا یک طراح لباس موفق همیشه گروهی از افراد متخصصی را از مرحلهی طراحی تا دوخت لباسها کنار خود دارد.
الفبای کار یک طراح لباس خوب و حرفهای مهارت هایی چون طراحی، چشمان تیزبین، خلاقیت، مهارت های ارتباطی و … است.
اما بهتر است مهارت خیاطی یا طراحی دوخت را نیز به این لیست اضافه کنیم.
این مهارت گرچه از پایهای ترین مهارت های یک طراح لباس نیست ولی یکی از مهارت هایی است که کمک بسیاری به فرد خلاق و ارائه دهندهی طرح جدید میکند تا بتواند مسیر دوخت لباس و به دنیا آمدن طرح خود را هدایت کند.
اما چگونه؟
- از مهارت هایی که یک طراح دوخت یا خیاط طی تجربیات و گذراندن چالش های این زمینه بدست می آورد شامل شناخت انواع پارچه، نوع دوخت، نحوهی ایستایی آن در بدن و… است که اگر طراح لباس آن را یادبگیرد، میتواند طرح های کاربردیتر با پارچه های مناسبتر ارائه دهد.
- در صورت یادگیری مهارت خیاطی قبل از دوخت لباس در ابعاد بزرگ و پارچه های گرانقیمت می توان لباس را در ابعاد کوچکتر و به صورت نمونهی اولیه دوخت تا در صورت وجود نقص در طراحی، انتخاب پارچه یا دوخت آن را اصلاح کرد و یا روش های جایگزینی برای آن پیدا کرد.
- خیاطی یا طراحی دوخت یک هنر است اما گاهی اوقات طراحان لباس برای اجرای طرح هایشان با چالش هایی روبرو میشوند که یکی از پر تکرار ترین آن ها شنیدن جملهی «این طرح اجرایی نیست» است. گاهی اوقات این مسئله به علت تفاوت سبک طراحان لباس و طراحان دوخت است و اگر طراح لباس هنر خیاطی یا طراحی دوخت را یادگرفته باشد میتواند نمونه های اولیه را آماده کند و از یک طراح دوخت حرفهایتر بخواهد که آن را در ابعاد بزرگ بدوزد.
- گاهی اوقات در روند تولید لباس چالش و بحران هایی به وجود می آید که حاصل آن کمبود نیروی انسانی برای اتمام کار دوخت لباسها است و یا دوخت یک لباس به اندازهای پرکار و زمان بر است که از عهدهی خیاطان خارج بوده و نیاز به کمک است. در چنین زمان هایی طراحان لباس به کامل شدن دوخت لباسها کمک میکنند تا ارائهی آنان در زمان های مقرر مانند رونمایی از مجموعه یا فروش، مقدور باشد.
- طراحان لباس به طور معمول به دنبال خلق و دوخت لباس های جدید و یا عجیب و غریب هستند و گاهی اوقات کشیدن الگوی این نوع لباس ها دشوار است و طراحان دوخت یا خیاطان نیاز به توضیحات بیشتر دارند. در این موارد اگر طراحان لباس هنر خیاطی را بلد باشند میتوانند به کشیدن الگو و درک بیشتر طراح دوخت از لباس کمک کند.
- یک خیاط یا طراح دوخت در طی تجربیاتش، سایزبندی و نحوهی تفاوت سایز های مناطق مختلف جغرافیایی در ایران و جهان را درک میکند. این مسئله یکی از مهم ترین نکات برای طراح لباس است زیرا یکی از اهداف در طراحی لباس ایجاد تعادل و توازن اندام ها به وسیلهی رنگ و برش لباسها است. برای مثال خانم های ایرانی شانه های کوچکتری نسبت به مقیاس جهانی دارند، بنابراین برای طراحی لباس مناسب آنها باید از طرح هایی استفاده کرد که این قسمت را در توازن با دیگر اندامها کمی بزرگتر نشان دهد.
- طراحان دوخت و لباس هر دو انواع پارچه ها را می شناسند اما طراحان دوخت یا خیاطان بر حسب تجربه با نوع بافت پارچه، تناسب پارچه با انواع مدل های لباس، نحوهی واکنش پارچه نسبت به اتو بخار و شستشو و… را بهتر میدانند و اگر طراحان لباس این مهارت را یادبگیرند قطعا لباس های متناسب و باکیفیتتری طراحی و تولید میکنند.
درواقع طراحان لباس مهارت های زیادی را یاد میگیرند اما هیچکدام از آنها تجربهی کار با پارچه و چالش های هنر دستی را به آنها یاد نمیدهد و یادگیری مهارت خیاطی یا طراحی دوخت زاویهی دید آنها نسبت به مراحل آمادهسازی یک لباس و طرح های جدید را کامل می کند.
اما طراحی دوخت در اولویت است یا طراحی لباس؟
در واقع اولویت شما برای یادگیری این مهارتها به اهداف و زمینهی شخصیتی شما بستگی دارد. اگر هدف شما اطلاع از ترند های روز، به کاربردن خلاقیت، خلق ایده های جدید و هنر است، بهترین گزینه برای شما یادگیری مهارت طراحی لباس است.در دوره طراحی لباس، لباسی دوخته می شود که علاوه بر قابلیت پوشش با ساختار هنری خاصی طراحی شده است.و شما با توجه کردن به نکات اصولی طراحی و آموزش طراحی لباس، می توانید طراحی خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید و نتیجه دلخواه خود را به دست آورید.
اگر هدف شما دوخت لباس های جدید، الگو کشی و پیروی از قوانین، کارهای دستی و هنری است بهترین گزینه برای شما یادگیری خیاطی یا طراحی دوخت است.
و در نهایت میتوان گفت که طراحی لباس و طراحی دوخت مکمل یکدیگر هستند و اگر علاقهمند به طراحی لباس حرفهای هستید به شما پیشنهاد میکنیم که انواع دوخت و الگو کشی که زیر مجموعهی طراحی دوخت یا خیاطی هستند را یاد بگیرید.
شما عزیزان دربارهی این موضوع چه نظری دارید؟
با نوشته های این مقاله موافق هستید؟
امتیاز 0.00 از 0 رای
دیدگاهتان را بنویسید